Hoe wordt de prijs van goud bepaald?

prijs goudIn tijden van financiële crisis hoor je wel vaker eens zeggen dat goud kopen de beste investering is. Wat is de prijs van goud eigenlijk? En hoe wordt die prijs bepaald?

De prijs van goud verandert bijzonder snel en durft wel eens schommelen. Het is dan ook moeilijk om er de prijs van te bepalen. De prijs van goud wordt uitgedrukt in dollars of euro per ounce. Dit zorgt ervoor dat deze onderhevig is aan de koers van de dollar, die zelf onderhevig is aan schommelingen. Een ounce is gelijk aan 28,3495231 gram. Je kan de huidige prijs van goud best opzoeken op een van de diverse sites die ervoor beschikbaar zijn.

Investeren in goud houdt dus wel een bepaald risico in. Je koopt uiteraard het liefst goud aan als de prijs laag staat en dan verkoop je het als de prijs gestegen is. Je moet dus – zoals op de beurs – een inschatting maken van de evolutie van de goudprijs. Algemeen stellen experts dat de prijs zal dalen in tijden van deflatie en zal stijgen in tijden van inflatie. Je kan op internet opzoeken hoe de prijs de laatste jaren is geëvolueerd om een betere inschatting te kunnen maken.

Goud kan dus zeker een goede investering zijn, maar houdt ook bepaalde risico’s in. Het is dus raadzaam je goed te informeren alvorens tot aan- of verkoop over te gaan.