Krugerrand

krugerrandDe Krugerrand is een gouden munt met een gehalte van 22 karaat die voor het eerst geslagen werd in 1967 in opdracht van de toenmalige Zuid-Afrikaanse regering. Om de laatste president van Transvaal, Paul Kruger, op de portetzijde van de munt staat, werd de munt de Krugerrand genoemd. Op de andere zijde staat een springbok afgebeeld, zoals bij de gewone rand (munt van Zuid-Afrika) het geval is. Alhoewel de Krugerrand officieel gebruikt kan worden als betaalmiddel, wordt dat nooit gedaan. De munt wordt bijna uitsluitend gebruikt als beleggingsmunt, een doel waarvoor hij ook oorspronkelijk op de markt werd gebracht.

De Krugerrand bevat namelijk een troy ounce aan goud. En omdat de goudprijs internationaal berekend wordt per ounce is de munt dus ideaal voor de beleggersmarkt. Oorspronkelijk bestond de munt ook enkel in de vorm geslagen waarbij zij één troy ounce aan goed bevatte, maar doorheen de tijd werden ook halve, kwart en tiende Krugerrands op de markt gebracht voor de kleinere belegger of beurzen.

Tegenwoordig heeft de Krugerrand wat van haar populariteit verloren aan verschillende andere gouden munten zoals  de Canadese Gold Maple Leaf en de Australische Nugget, munten die 24 karaat goud bevatten. Maar de Krugerrand blijft een actief gebruikte munt op de beurs en is nog steeds de meest bekende gouden munt bij zowel kleine als grote beleggers in goudmunten.