Wat is wit goud?

wit goudJe hebt wellicht al eens gehoord van wit goud, maar weet je ook wat het is? We hebben het in dit geval niet over sneeuw of asperges (twee zaken die ook wel eens wit goud worden genoemd), maar over een edel metaal.

Wit goud is eigenlijk een 18 karaat legering van goud en palladium of nikkel. 18 karaat betekent dat de legering voor 75% uit puur goud bestaat. Nikkel wordt echter steeds minder gebruikt in deze combinatie, omdat het allergische reacties kan opwekken. Palladium is een duur overgangsmetaal dat ervoor zorgt dat goud ontkleurd wordt. De typische gele kleur van goud verdwijnt erdoor, vandaar de naam wit goud.

Het mag niet verward worden met platina. Dit metaal lijkt er wel op, maar is het zuiverste edelmetaal ter wereld. Het is zelfs duurder dan goud en zilver. Wit goud, of ‘witgoud’ zoals het ook wordt geschreven, is erg populair bij het maken van trouwringen en andere sierraden. De legering is immers steviger dan puur goud, waardoor er bijvoorbeeld juwelen in geplaatst kunnen worden.

Net zoals goud en zilver, wordt ook wit goud wel eens aangekocht als een belegging. In dit geval is het erg belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de prijs van wit goud. Alleen zo kun je berekende aankopen doen en financieel voordeel halen uit je investering.