Wat bepaalt de prijs van zilver?

zilver prijsZilver is net zoals goud een edelmetaal. Het is evenwel minder waard dan goud. Gemiddeld is het 10 keer minder waard dan goud. Toch is zilver in de loop der jaren steeds populairder geworden als beleggingsproduct. Men koopt fysiek zilver aan in de vorm van muntstukken in de hoop er op termijn financieel voordeel uit te halen. Hiervoor kunnen doorgaans enkel de zogenaamde “bullion coins” gebruikt worden. Dit zijn munten die enkel voor dit doel zijn geslagen. Het is ook mogelijk om virtueel zilver aan te kopen via verschillende websites, maar dit houdt meer risico in.

Om te beleggen met zilver moet men goed op de hoogte zijn van de prijs van zilver. Er zijn namelijk een aantal factoren die specifiek op zilver toepasbaar zijn. Doordat zilver een bijzonder goede geleider is, is het bijvoorbeeld populair bij technologische bedrijven. Algemeen kan gesteld worden dat het goed gaat met de prijs van zilver als goed gaat met de industrie. Deze evenredigheid vindt men minder terug bij goud.

Vaak lopen de koersen van goud en zilver min of meer gelijk. Als de prijs van goud stijgt, dan zal de prijs van zilver meestal ook stijgen. Zilver is namelijk ook onderhevig aan essentiële factoren zoals inflatie. Toch kan de prijs van zilver soms ook gekke bokkensprongen uithalen. Als het bijvoorbeeld de koersen van andere metalen zoals koper en tin volgt, kunnen er vreemde schommelingen ontstaan. Als je geen kaas hebt gegeten van beleggen met edelmetalen kan het dus zeker geen kwaad om een beleggingsadviseur onder de arm te nemen voor je aan het kopen slaat.